Webduim flag Nederlands Webduim flag Russia
Webduim logo white
 • fb icon
 • instagram icon
m e n u
w e b d u i m

kennisbank

Gratis adviesgesprek inplannen

Neem contact op en laat je website of webshop voor je werken.

  Betrouwbaar advies van expert
  Laat je website voor je werken met onze ideeën
  Laat ons meedenken over jouw marketing

  Het Domain Name System, afgekort als DNS, is een essentieel onderdeel van het internet. Het fungeert als een vertaler tussen menselijk begrijpbare internetadressen en machinaal leesbare IP-adressen.

  Wat is DNS?

  DNS vertaalt domeinnamen zoals “example.com” naar het bijbehorende IP-adres (bijv. 192.0.2.1) zodat computers met elkaar kunnen communiceren. Deze vertaling gebeurt via DNS-servers die een wereldwijd netwerk vormen.

  Hoe werkt DNS?

  Wanneer een gebruiker een domeinnaam invoert in een webbrowser, vraagt de computer de bijbehorende IP-adressen op via DNS. Dit proces omvat verschillende DNS-servers die informatie uitwisselen om de juiste IP-adressen te leveren voor de gevraagde domeinnamen.

  Hoe DNS te controleren

  Het controleren van DNS kan nuttig zijn om problemen met internetconnectiviteit of fouten bij het bereiken van bepaalde websites op te lossen. Hier zijn enkele stappen om DNS te controleren:

  Via Command Prompt (Windows)

  1. Open Command Prompt: Typ cmd in het zoekvak van Windows en selecteer “Opdrachtprompt” om deze te openen.
  2. Ping Commando: Typ ping [website-naam] en druk op Enter. Dit geeft het IP-adres weer van de ingevoerde website, wat aangeeft dat de DNS correct werkt.

  Via Terminal (MacOS of Linux)

  1. Open Terminal: Ga naar “Applications” > “Utilities” > “Terminal” op MacOS of zoek “Terminal” op Linux.
  2. Gebruik het Ping Commando: Typ ping [website-naam] en druk op Enter. Dit laat het IP-adres van de website zien, wat bevestigt dat de DNS correct functioneert.

  Via Online Tools

  1. DNS Lookup Websites: Gebruik online tools zoals MXToolBox, DNSstuff of Network-Tools.com om DNS-informatie van een website op te vragen.
  2. Voer de Website in: Typ de domeinnaam in het daarvoor bestemde veld en druk op Enter. Dit toont de DNS-gerelateerde gegevens van de website.

  Door deze methoden te gebruiken, kun je controleren of DNS correct werkt en zo eventuele problemen met internetconnectiviteit identificeren en oplossen.

  Waarom is DNS belangrijk?

  DNS is cruciaal voor internetfunctionaliteit. Het maakt het voor mensen eenvoudiger om websites te bezoeken zonder IP-adressen te hoeven onthouden en maakt tegelijkertijd een naadloze communicatie tussen computers mogelijk.

  DNS is een fundamenteel onderdeel van hoe het internet werkt en speelt een cruciale rol bij het verbinden van gebruikers over de hele wereld met de websites die ze willen bezoeken.

  Het begrijpen van DNS is van belang voor iedereen die gebruikmaakt van het internet, omdat het de basis vormt voor de werking van het hele online ecosysteem.

  DNS is een van die “stille helden” van het internet die onmisbaar zijn maar vaak over het hoofd worden gezien in onze dagelijkse online activiteiten. Toch is het een van de essentiële bouwstenen die ervoor zorgen dat we zonder problemen kunnen surfen op het web.

  Deel dit bericht

  meer weten

  Al onze begrippen

  contact

  Neem vrijblijvend contact met ons op:


   Heb je een website nodig maar nog geen idee hoe en wat? Onze klantensupport staat klaar om al je zorgen weg te nemen en al je vragen te beantwoorden.

   Je kunt ons op verschillende manieren bereiken:

   +31623152840 info@webduim.nl