Webduim flag Nederlands Webduim flag Russia
Webduim logo white
 • fb icon
 • instagram icon
m e n u
Webduim » Blog » Website » Website zelf maken of website laten maken?
w e b d u i m

blog

Website zelf maken of website laten maken?

Website zelf maken of website laten maken

Bij iedereen die een eigen website heeft of met dat idee rondloopt komt vroeg of laat dezelfde vraag omhoog: ga ik ‘m zelf maken of ga ik een website laten maken? En dat die vraag wordt gesteld, dat is niet gek. Tegenwoordig is alles online te doen, de verwachting is zelfs dat van alle wereldwijde aankopen in 2040 95% online plaats zal vinden. Het is dus meedoen of vergeten worden, een website is anno 2021 noodzakelijk om business te doen.

Moet je een website zelf maken of laten maken door professionals? Wij gaan je in deze blog antwoord geven op die vraag.

Een website laten maken, waarom?

De eerste keuze die we bespreken is het uitbesteden van het laten maken van een website. Wanneer jij ervoor kiest om door een extern bedrijf je website op te laten zetten, krijg je er kwaliteit voor terug. Werknemers van een bedrijf dat zich dagelijks bezighoudt met het opbouwen van websites weten wat zij doen. Deze bedrijven hebben professionals in dienst die op de hoogte zijn van de laatste trends en in veel gevallen alles kunnen maken waar jij van droomt.

Bepaalde features toevoegen aan je websites vereist kennis, denk bijvoorbeeld aan een ingebouwd boekingssysteem. Wanneer je zelf een website gaat maken, is het lastig om dat allemaal in te bouwen. De makers van de template waar jij gebruik van maakt moeten maar net codes hebben geschreven voor een dergelijk systeem. Hebben ze dat niet, dan moet je dat systeem ergens anders vandaan halen. De kans is groot dat het niet aansluit op de rest van je huisstijl, dat is niet wat je wil.

Een professionele website laten bouwen vraagt om een grotere investering dan wanneer jij er zelf een in elkaar zet. Doordat de codering door het bedrijf zelf wordt uitgevoerd, zijn er na oplevering wijzigingen te maken. Jij komt er bijvoorbeeld na verloop van tijd achter dat bepaalde features niet goed of naar wens werken, omdat deze zelf zijn ontwikkeld kunnen ze aangepast worden. Daarnaast zijn websites die door een extern bedrijf van scratch af aan opgebouwd worden helemaal naar wens te maken, de developers luisteren naar jouw wensen.

Unieke website laten maken

Unieke website laten maken

Doordat die developers naar jou luisteren is de hele website naar wens op te bouwen, je kleuren en logo komen daardoor beter tot hun recht. Een unieke website is essentieel voor het boeken van online succes, zeker in een wereld waarin we door de bomen het onlinebos niet meer zien. Websites vliegen je om de oren, hoe onthoudt iemand welke website wel of niet goed werkte? Juist, door het uiterlijk (huisstijl) en de ervaring.

Wanneer een website goed werkt, en doet wat hij moet doen, dan komen wij mensen er terug. En het wordt nog leuker: een professionele website laten bouwen resulteert niet alleen in terugkerende klanten, het zorgt er ook voor dat bezoekers anderen over je website vertellen. Mond-tot-mond reclame is de beste reclame die je kunt hebben.

Zoekmachine optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie

Naast de voorkant is de achterkant van je website net zo belangrijk, deze zorgt namelijk voor de prestaties. Laadtijd is belangrijker dan ooit, zowel voor Google als je conversie. Recentelijk onderzoek wees uit dat iedere seconde die je website langer laadt er 15% conversie verloren gaat. Hoe langer je website aan het laden is, hoe meer omzet je dit kost. Hoe je dat op kan lossen? Een nieuwe website laten maken die niet alleen snel is, maar ook over snelle hosting beschikt. Wanneer je een externe partij je website laat maken, zit dit meestal bij het pakket inbegrepen. Dat scheelt weer.

Voordelen website laten maken:

Zoals je hebt kunnen lezen heeft een professionele website laten bouwen meerdere voordelen:

 • Meer inspraak in huisstijl;
 • Unieke website die je nergens anders terug zal vinden;
 • Codering van website is in orde;
 • Techniek van je website is van hoog niveau;
 • Verschillende features kunnen (in)gebouwd worden.

Weten waar de kosten van een website laten maken uit bestaan? In onze vorige blog wat kost een website laten maken zijn we daar dieper op ingegaan!

Jouw website begint hier!

Website zelf maken

Dan is er nog die andere mogelijkheid: je website zelf maken. Tegenwoordig zien we steeds meer bedrijven waar je zonder veel moeite een website kunt maken. Squarespace, Shopify, Wix en Jimdo. Slechts een paar voorbeelden, een kind kan daar de was doen. Je maakt een account aan, neemt een maandelijks abonnement af en kunt beginnen. Ook zijn er thema’s te koop waarmee je op een CMS als WordPress gemakkelijk een website kunt maken, daar vertellen we je in dit gedeelte van de blog meer over.

Website maken met maandelijks abonnement

Om te beginnen met de services die bedrijven je bieden: gemakkelijk een website maken tegen een laag tarief per maand. De domeinnaam kunnen zij voor je registreren, de privacypolicy staat voor je klaar en op het internet is talloze informatie te vinden. Hartstikke handig, jij bent namelijk niet technisch onderlegd dus dit biedt uitkomst.

Toch zitten er ook flink wat nadelen aan dergelijke dienstverlening, om te beginnen met de hosting. Wie via een Shopify, Wix of Jimdo een website maakt, zit daar voor altijd aan vast. Je website wordt op de server van deze bedrijven geplaatst, verhuizen is geen optie. Nu niet, in de toekomst niet, nooit. Je zit eraan vast.

Is de hosting te traag? Ben je het niet eens met de verhoging van de abonnementsprijs? Kan de server niet genoeg bezoekers aan? Helaas. Je hebt pech. Zij maken de dienst uit, dit kan je in de toekomst belemmeren in je groei als ondernemer. Wat als je in het begin dacht een klein bedrijf op te zetten, voor ‘erbij’. Gewoon lekker naast je fulltimebaan bezig kunnen zijn. Zonder dat je het had verwacht, groeit het uit tot een onderneming die je fulltime aandacht vereist. Wat doe je dan als je je website en zoekresultaten wil verbeteren?

Website maken op basis van template

Website maken met template

Een andere, in onze ogen betere, optie is het kopen van een template. Designers hebben een standaard website in elkaar gezet en jij kan deze kopen, vervolgens verander je alle koppen, teksten en afbeeldingen en heb je een eigen website. Die website is volledig zelf aan te passen, zij hebben alles al voor je gemaakt. De kleuren bepaal je zelf, de lettertypes en dergelijke, alleen de codering is al uitgevoerd.

Een website zelf maken met een template heeft een voordeel dat ook als nadeel kan worden gezien: het design. Aan de ene kant is het een voordeel, je kunt genieten van de design skills van een ander. Je betaalt een bepaald bedrag, meestal vrij laag, en kunt aan de gang. De dingen die een ander voor je heeft gemaakt, die had jij nooit zelf kunnen maken. Als je het uit had moeten besteden, was je daar al meer aan kwijt geweest. Een nieuwe website maken is erg interessant als je het op die manier bekijkt.

De keerzijde: je zit vast aan het design. Na een halfjaar nog contact opnemen met de partij die je website heeft gemaakt is in sommige gevallen knap lastig. Je krijgt er soms een ‘halfjaar service’ pakket bij, maar daarna is het gewoon betalen.

Het grootste voordeel van een website zelf maken mag duidelijk zijn: de kosten. Vaak ben je onder de €100,- al klaar, al kost het je zelf nog wel wat uren om alles up and running te krijgen. Je hosting, domeinnaam en dergelijke moet je wel zelf regelen, dit kost je vaak maandelijks ook wat geld. Dit is te verwaarlozen.

Wegen de nadelen op tegen de voordelen van een nieuwe website maken?

In de bovenstaande tekst hebben we je verteld waarom een website laten maken slim kan zijn, maar ook waarom een website zelf maken een slimme optie kan zijn. Daarnaast zijn de nadelen besproken, helaas zien we bij het zelf maken van een website wel wat nadelen. Vaak genoeg krijgen we klanten over de vloer die met de handen in het haar zitten, alle data moet namelijk overgezet worden naar een ander domein. Houd daarom rekening met de gevolgen van de makkelijke manier, goedkoop is vaak duurkoop.

Conclusie

In het stuk hierboven kwam de geldkwestie al naar boven. Of investeringskwestie, zo noemen wij het liever bij Webduim. Ben jij bereid te investeren in je bedrijf? Dan is een website laten maken een slimmere optie. Deze biedt je veel meer opties, groeit met je mee naarmate de onderneming groeit (denk aan een virtual hosting server) en verdient zichzelf terug. Hoe beter je website is, hoe meer mensen terug zullen komen.

Ben jij bereidt te investeren in je bedrijf en wil je een website die écht aan al je eisen voldoet? Wij bouwen nieuwe websites van de grond af aan. We gaan met je in gesprek, bouwen alles in waar jij van droomt en zorgen ervoor dat je website perfect aansluit op je onderneming. Niet alleen qua huisstijl, ook op je missie en visie! Klik hier Belafspraak inplannen voor het maken van een afspraak.

Deel dit bericht

Wil jij een succesvolle website?
Kijk dan snel verder.

Website

Een kloppende website begint bij Webduim.

Wij ontwikkelen premium websites voor alle soorten organisaties.

Webshop

Een professionele webshop die op alle fronten klopt, laat je bij Webduim maken.

Wij creëren een kwalitatief hoogwaardige webshop voor jou, waar jouw klanten met gemak kunnen winkelen.

contact

Neem vrijblijvend contact met ons op:


  Heb je een website nodig maar nog geen idee hoe en wat? Onze klantensupport staat klaar om al je zorgen weg te nemen en al je vragen te beantwoorden.

  Je kunt ons op verschillende manieren bereiken:

  +31623152840 info@webduim.nl